“Kávu si obvykle kupuji tak jednou za měsíc a zároveň si jí vždy nechám namlít. Po pár týdnech už moje káva nechutná stejně dobře, proč?”

 

Světlo, teplo, kyslík, vlhkost čtyři nepřátelé, kteří degradují kávu. Každý působí sám, ale většinou jsou tu všichni dohromady. A teď o každém z nich trochu víc:)

☀️ Světlo – tak jako všechno, co je dlouhodobě vystaveno světlu postupně zesvětluje, tak i káva postupně ztrácí svou barvu a s tím i svoji kvalitu. Ztrácí se olejová ochranná vrstva z kávového zrníčka, zrníčko se vysušuje a ztrácí se aromatické složky. Proto se doporučuje kávu uchovávat ve tmě.

 

°C Teplo – pokud jakoukoliv látku vystavíme vyšší/nižší teplotě, začne se nějakým způsobem měnit. Kapalní, nebo se naopak stává plynnou/pevnou. Probíhají změny, které jsou většinou nevratné – plyn se vypaří, případné kapaliny už se nevrátí do zrna, atd.. Někdo dává kávu do lednice, ani to však není řešení, protože při změně teplot se káva může orosit a díky vlhkosti/vodě ztratit svou kvalitu. Takže co je vlastně nejlepší? Uvádí se pokojová teplota.

 

? Kyslík – káva po upražení/balení pracuje a uvolňuje oxid uhličitý. Proto u káv Starbucks používáme jednosměrný ventil (oxid může ven, ale kyslík se ke kávě nedostane). Pokud kávu necháme na vzduchu v přítomnosti kyslíku, stanou se dvě věci. Káva tzv. vyčichne a všechno aroma se po čase ztratí a v některých případech dokáže pohltit i pachy z okolí….a jak by se řeklo u nás na kavárně: “To nechceš!” Takže ideálně nechávat v sáčku s flavour lock, nebo kávu uchovávat v dobře těsnící nádobě.

 

? Vlhkost –  pokud se dostane k pražené kávě vlhkost, zrnka změknou a zvýší se riziko ucpání mlýnku. Navíc je to skvělé prostředí pro plísně a hniloby, takže vlhkost a káva nejsou kamarádi. Na druhou stranu naše Coffee Masterka Anastasiya K. sdílela video (https://www.youtube.com/watch?v=J7xEbf1mkm0), kde se uvádí, že vyšší vlhkost v sáčku cca 69 % pomáhá zastavit proces oxidace, a tím pozdržet přirozený proces degradace kávy. Je tam zajímavý experiment, takže pro naše kávové fandy další inspirace:) Za nás ale držet kávu od vlhkosti dál v dobře těsnící nádobě.

 

Někdy ale můžeme nepřátel využít:) Tím, že kávová zrna jsou schopna absorbovat pachy ve svém okolí a na oplátku uvolňovat kávové aroma, dá se jich v domácích podmínkách použít jako osvěžovače vzduchu. Máme skvělé zkušenosti s odstraňováním pachu z lednice díky mističce namleté kávy.

 

Co ale dalšího se dá s kávou vyvádět, když ji zrovna nepijeme? Kávová sedlina se dá použít jako peeling. Pozor, pro barvení vlasů použijte pouze bezkofeinovou kávu. Kofein má zázračné účinky na pokožku a pro slečny/dámy je nenahraditelný. Použitá kávová sedlina může skvěle posloužit jako hnojivo pro pokojové rostliny a nejen to. Namletou kávu lze použít na odstranění pachů zvířat z koberců (nasypte mletou kávu na povrch, nechte působit a vysajte).

 

baristi ze Starbucks Muzeum: Lůca, Sam, Nastěnka