VIA™ je jemná, mikronamletá instantní káva s oříškovými podtóny, dokonalá volba na cesty, ať jste kdekoliv.

 

Starbucks pracoval na výrobě instantní kávy, která by chutnala stejně jako naše čerstvě překapávaná káva. Po 20 letech se mu to povedlo a v roce 2009 uvedl Starbucks VIA™ Ready Brew.
Jak se vyrábí? Proces výroby  Starbucks VIA™ Ready Brew začíná výběrem těch nejkvalitnějších a odpovědně pěstovaných zrn kávy Arabica. V případě naší Columbie se tato zrna zpracovávají podle Starbucks standardů a praží se na střední stupeň tmavosti. Následně je tato káva namleta, uvařena, koncentrována a sušena. Na závěr k této kávě přidáváme mikromletou zrnkovou kávu. Tato káva je namleta tak najemno, že se v šálku rozpustí.
Proč zrovna instatní káva? Kombinací instantní a mikronamleté kávy vzniká šálek plný bohaté chuti a silného aroma a díky svému balení je káva vhodná na cesty:) Rozpustíte ji kdekoliv a tak můžete vzít své „překápko“ vždy s sebou.
  • První uvedení proběhlo pouze v Seattlu a Chicagu v březnu 2009, v této době je také obdrželi některé Starbucks v Londýně
  • v září 2009 se VIA dostala do ostatních států USA a Kanady,
  • v Japonsku se tato káva prodává pod názvem Starbucks Via Coffee Essence (duben 2010),
  • Je jí několik druhů – v současné době přes Amazon/eBay můžete koupit kromě naší Columbie: (Verandu, Pike Place, House Blend, Italian Roast, French Roast (i decaf)
  • Připravit ji můžete snadno ve 180 ml studené/teplé vody/mléka, jak zrovna máte rádi
Obecně o instantní kávě:
Instantní káva byla patentována Georgem C. Washingtonem v roce 1910 a byla nejvíce použitá v průběhu války, kdy ji pili vojáci na frontě. V 50. letech 20. století se začalo používat takzvané sušení mrazem (koncentrovaná káva se zamrazí (-40 až -45°C), čím zmrzne zbytková voda, koncentrát se rozemele na požadovanou velikost a sublimací je voda extrahována ze zmražených granulí – což zajistí udržení aroma.
Dříve se používala tzv. metoda sušení rozprašováním (sprejováním), kdy se kávový koncentrát rozprašoval do horní části vysoké věže s horkým vzduchem, voda se vypařovala a na dně zůstal jen velmi jemný kávový prášek. Bohužel při této metodě káva ztrácí mnoho aromatických látek a dalších vlastností.
 
Baristka ze Starbucks Muzeum: Lůca