Starbucks pracoval na výrobě instantní kávy, která by chutnala stejně jako naše čerstvě překapávaná káva. Po 20 letech se mu to povedlo a v roce 2009 uvedl Starbucks VIA™ Ready Brew.
Proč zrovna instatní káva? Kombinací instantní a mikronamleté kávy vzniká šálek plný bohaté chuti a silného aroma a díky svému balení je káva vhodná na cesty:) Rozpustíte ji kdekoliv a tak můžete vzít své „překápko“ vždy s sebou.
- První uvedení proběhlo pouze v Seattlu a Chicagu v březnu 2009, v této době je také obdrželi některé Starbucks v Londýně
- v září 2009 se VIA™ dostala do ostatních států USA a Kanady,
- v Japonsku se tato káva prodává pod názvem Starbucks Via Coffee Essence (duben 2010),
- Je jí několik druhů – v současné době přes Amazon/eBay můžete koupit kromě naší Columbie: (Verandu, Pike Place, House Blend, Italian Roast, French Roast (i decaf)
- Připravit ji můžete snadno ve 180 ml studené/teplé vody/mléka, jak zrovna máte rádi
Obecně o instantní kávě:
Instantní káva byla patentována Georgem C. Washingtonem v roce 1910 a byla nejvíce použitá v průběhu války, kdy ji pili vojáci na frontě. V 50. letech 20. století se začalo používat takzvané sušení mrazem (koncentrovaná káva se zamrazí (-40 až -45°C), čím zmrzne zbytková voda, koncentrát se rozemele na požadovanou velikost a sublimací je voda extrahována ze zmražených granulí – což zajistí udržení aroma.
Dříve se používala tzv. metoda sušení rozprašováním (sprejováním), kdy se kávový koncentrát rozprašoval do horní části vysoké věže s horkým vzduchem, voda se vypařovala a na dně zůstal jen velmi jemný kávový prášek. Bohužel při této metodě káva ztrácí mnoho aromatických látek a dalších vlastností.
Baristka ze Starbucks Muzeum: Lůca