Dnes přináší variaci na světově známý sendvič, který si můžete připravit i jako větší jídlo, například víkendový brunch.

veranda

Ingredience na 2 porce:

  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce másla
  • 120 ml mléka
  • 30 g strouhaného Gruyére sýru
  • 4 plátky žitného chleba
  • 4 lžičky změklého másla
  • 2 plátky šunky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 střední, nakrájené rajče
  • 1 zralé avokádo nakrájené na plátky
  • 2 vejce
  • 1 lžička másla (na smažení vajec)
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

 

Příprava:

  1. Začneme přípravou bešamelu. Rozpustíme máslo na pánvi. Za neustálého míchání přidáme mouku a vaříme 1 minutu. Postupně přidáváme studené mléko. Necháme vařit 5 minut a mícháme, dokud není bešamel hustý. Pánev dáme stranou a přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Přisypeme také polovinu množství sýra, a poté mícháme, dokud se nerozpustí a nespojí do směsi.
  2. Na jednu stranu všech plátků chleba namažeme máslo a otočíme je. Na dva plátky namažeme hořčici a na další dva bešamel (trochu bešamelu si necháme na později).
  3. Složíme sendviče: hrst rukoly, plátek šunky a polovinu rajčete dáme na plátek chleba potřený bešamelem. Sendvič dokončíme tím, že na něj položíme plátek chleba potřený hořčicí. Druhý sendvič připravíme stejně.
  4. Rozehřejeme si pánev a troubu předehřejeme na 200˚C. Sendviče nejprve položíme na pánev a osmahneme (z každé strany 2 minuty), aby byl křupavý.
  5. Zbytek bešamelu namažeme na sendviče a posypeme sýrem. Sendviče položíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Pečeme 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
  6. V mezičase osmažíme 2 vejce na másle. Osolíme a opepříme. Jakmile jsou sendviče připravené, dáme na ně plátky avokáda a navrch smažená vejce.

 

Dobrou chuť!

jidlo-nove