Jmenuji se Martin Vašíček a ve Starbucks jsem začínal na rušné kavárně Můstek na Václavském náměstí. V březnu tohoto roku jsem se přesunul do kavárny v ulici Karlova. Těším se, až v říjnu oslavím svůj první baristický rok ve Starbucks. Dříve jsem svůj zájem věnoval převážně zelenému čaji, a teprve až na vysoké škole jsem objevil lásku ke kávě. Nejen, že mě vždycky nakopla ke studiu, ale stejně jako u čaje jsem si o ní více zjišťoval, vychutnával si ji, a hledal další způsoby přípravy. A právě když jsem nestíhal ranní kávu, tak jsem objevil Starbucks.

 

Proč Starbucks?

Starbucks nabízel vše, co jsem si mohl přát: výbornou výraznou kávu, spoustu alternativ, příjemné prostředí a hlavně milé baristy. Doteď vzpomínám na svou první kávu právě na Můstku, kdy jsem si nebyl jistý výslovností velikosti „tall“:). Starbucks mě opravdu zaujal, a tak když jsem potřeboval brigádu při škole, neváhal jsem, a šel na příjemný pohovor. Z nápojů jsem si ve Starbucks oblíbil Flat White a vždycky se těším, až si jej vychutnám s novou Single Origin kávou.

 

Martine, jaká je Tvoje nejoblíbenější příprava kávy?

Doma si kávu připravuji metodou French Press, neboť zachová komplexní chuť a plnost kávy, veškeré oleje, cenné látky a aroma; také je to velice jednoduchá a rychlá příprava. Ale teď v letních dnech si dělám domácí Cold Brew například z Ethiopie, takto připravená káva získá doslova nový rozměr.

Důvodem, proč jsem připravil ledový zelený čaj Emperor´s Cloud & Mist s trochou matchy, je právě návrat k výbornému čaji, který opravdu osvěží, a s trochou matchy mu dodáme právě ty cenné látky a antioxidanty, které při oxidaci (jeho mírné fermentaci) bohužel z části ztrácí. Připravit takový ledový čaj je snadné, a často si ho takto připravuji i sám doma. Přidáním limetky a máty mu dodáme na skvělé chuti a vůni. Určitě bych se nebál do čaje přidat i jiné oblíbené ovoce a přísady.

 

DO IT YOURSELF:

PŘÍPRAVA nápoje z ingrediencí dostupných ve Starbucks:

foto-2

3 sáčky čaje Emperor´s Cloud & Mist

Horká voda

Matcha prášek

French press o obsahu 1 litr

ČAJ

Připravil jsem cca 250ml horké vody, vodu jsem nechal trochu vychladnout, abych čaj “nepřeextrahoval” (ideální je voda o teplotě 60-80°C) a zalil jsem 3 sáčky (7,8g) Emperor´s Cloud & Mist ve French Pressu. Čaj jsem nechal 3 minuty louhovat, a mezitím si ve vodě pečlivě rozmíchal čajovou lžičku matchy (podle chuti), matchu jsem po 3 minutách přidal do French Pressu s čajem, dolil studenou vodou do 1 litru a stlačil.

NÁPOJ – Emperor´s Green Lime & Mint Matcha Tea

Do sklenic navrstvíme led, limetku a mátu (v případě, že chceme nápoj sladší chuti, osladíme). Do sklenic nalijeme směs zeleného čaje s matchou. Podáváme s osvěžujícím ovocem 🙂

S tímto nápojem doslova „Na zdraví!“ 🙂

Chcete se dozvědět víc, nakoukněte do kalendáře Starbucks kávových seminářů.

„Love What You Do“