Dneska se ponoříme trochu do historie a právě do té doby, kdy a jak vzniklo Espresso.☕️

 

☕️Espresso – je základ všeho. Od Seattlu po Sydney tvoří italské espresso základ většiny kávových nápojů – dobrého latte, macchiata, flat white a v neposlední řadě, i dobré nálady našich zákazníků. Hodně z nich právě těmito napojí začínají svůj den a asi každému z nás je jasné, že na kvalitě espressa záleží.

 

?Jak a kdy ale vznikl tento nápoj, na kterém doslova stojí kavárny po celém světě? Byl jeho vznik záměrem nebo jen náhodou?

☝️Úplně první patent byl vynalezen již v roce 1884 vynálezcem Angelem Moriondo, který pochází z Turín. Příprava kávy v té době trvala moc dlouho a on byl prvním, kdo se pokusil tento problém vyřešit. Jeho inovace spočívá v použití pákového tlaku, aby rychleji protlačil vodu přes namletou kávu – na tomto principu v podstatě fungují espresso mašiny i do teď. Jeho jméno však není moc známé a to z toho důvodu, že nikdy neuvedl svůj patent do hromadné výroby.

⭐️To se stalo později, v roce 1903. Luigi Bezzera a Desiderio Pavoni (tato jména vám už možná něco říkají, jelikož podle jejich jmen byla a je pojmenovaná spousta espresovačů naše doby). Luigi Bezzera navrhnul pár inovativních úprav k fungování espresso přístrojů, které ještě více urychlily přípravu kávy. Bohužel neměl dost peněz, aby uskutečnil svoje nápady a v tomto okamžiku do historie přichází Desidero Pavoni, který tento patent odkoupil. Spolu s Luigim pracovali na vylepšení espresso mašiny a v roce 1906 vyrobili několik prototypů a představili je na veletrhu v Miláně. Produkt, který nabízeli pojmenovali espresso – ideální slovo, které vystihuje, že káva je rychlá, „expresní”.

☕️O původu výrazu „espresso“ se vedou debaty. Může to znamenat jednoduše „vytlačený“, nebo ”výrazný” od slova „esspresiva“. Odsud se espresso začalo dále vyvíjet. Další výrobci projevili velký zájem o tento výrobek a začali kupovat práva na použití jejich patentu. Jedním z takových výrobců byl Pier Teresio Arduino.

Pier Teresio Arduino byl spíše mistr v obchodování. Měl větší výrobní kapacity a lepší marketingový důvtip, a proto je právě on zodpovědný za šíření espresso mašin v Miláně a později i po celé Evropě.

➡️ Káva z tehdejšího espresovače připomíná spíš naše „překápko“– intenzivní tekutá černá káva. Tyto mašiny vařily právě takové “espresso”, protože tlak v hlavách činil 1,5 baru a teplota – 140°C a při extrahování, která trvala cca 45 sekund ve výsledku lidé dostali malé várky černé kávy a hlavně rychle. Tato receptura zůstala stejná až do roku 1948, kdy s další inovací přišel Achille Gaggia. Jeho inovace spočívala v tom, že tlak páry tlačí vodu do válce, kde je voda dále přetlakovaná pákou s pružinovým pístem ovládanou baristou. Objevila se tzv. ruční pumpa na mašině.

?Jednoduše řečeno, už mašina nepotřebovala obrovské masivní kotle pro ohřev vody, a její tlak se povedlo drasticky zvýšit z 1,5 – 2 barů na 8 – 10 barů. Navíc tento válec potřeboval menší množství vody – 1 unci = 28,3 gramů, což objemově  mnohem blíž espressu, které máme teď. Právě takovým způsobem se na espressu začala objevovat crema – ta nejsladší část, která, podle toho, jak vypadá, nám může napovědět, jak kvalitní espresso máme v našem šálku.

⚡️Poslední velký zlom nastal v roce 1961, kdy Ernesto Valente představil stroj E61, první stroj s motorizovanou pumpou, který nepotřeboval k práci od baristy sílu „profesionálního wrestlera“. Tato mašina je “otcem” všech moderních espresso strojů a zásadně změnila kávový bar na místo pro interakci, kde barista má možnost si popovídat se zákazníkem, zatímco připravuje jeho oblíbené espresso.

A jak si nejraději vychutnáváte své espresso Vy?;)

Baristka z Muzea – Nastěnka, Baristka z Flóry – Káťa