"Elegantní káva s chutí citrusů a koření, která zanechává kakaovou dochuť na jazyku."

? Dnes se guatemalská káva považuje za jednu z nejcennějších káv po celém světě. V této zemi má pěstování a zpracování kávy velmi dlouhou tradici, a to kvůli výborným klimatickým podmínkám, které zaručují výjimečnou a vyváženou chuť guatemalské kávy.

 

? Samotné slovo „Guatemala“ pochází z indického slova, které znamená země stromu. To je pravda i ve skutečnosti – téměř polovinu země pokrývají tropické lesy. Když jezuité v druhé polovině 18. století přivezli kávové stromky do Guatemaly, měli sloužit pouze jako okrasné rostliny, aby flora země byla ještě rozmanitější. Ale když místní obyvatelé zjistili, že plodiny těchto stromečků lze zpracovat a obchodovat s nimi, hned produkci kávy rozšířili.

 

? Dokonce i vláda v tu dobu podpořila produkci kávy a slíbila každému farmáři, který vypěstuje 91 kg kávy obdrží finanční ocenění. Tohoto fenoménu si rychle všimli němečtí přistěhovalci, a ti zde založili kávový průmysl. Pěstováním kávy se živí 70% guatemalské společnosti (65% z nich stále žije pod hranicí chudoby). Dnes zde existuje cca 90 000 kávových farem, farmiček a drobných pěstitelů.

 

? Z geografického hlediska má Guatemala velmi výhodnou polohu:
  • Omývají ji vody dvou oceánů – AtlantikPacifik
  • Typickým pro tuto oblast je mírné podnebí a dostatek srážek
  • 37 sopek, které se nacházejí na území Guatemaly zajišťují, že půda je obohacena o minerální látky
Na jihu země, kde se nachází horské svahy Sierra Madre, je káva pěstována nejvíce. Celkem má Guatemala 8 pěstitelských oblastí: Acatenango, Antigua, Atitlán, Fraijanes, Huehuetenango, Nuevo Oriente, Cobán a San Marcos.

 

? Káva se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách ( 1200 – 1800 metrů) nad hladinou moře, kde je výraznější střídání teplot během dne a noci. Toto střídání pomáhá vyvinout hutnější zrnko a ve výsledku i komplexnější chuť.

? Součástí stálé nabídky Starbucks je káva, která pochází z oblasti Antigua. Tato oblast je výjimečná tím, že je obklopená třemi sopkami (Agua, Fuego a Acatenango).

 

? Právě sopka Fuego svou aktivitou obohacuje půdu o popel a další cenné minerální látky, které přispívají k vyšší kvalitě půdy. Vrstva popelu, která se utvoří na povrchu země, má schopnost udržovat vlhkost v půdě a pomáhá tak v období sucha. A proto naše Guatemala má jemně kořenitou chuťchutí kakaa, pražených oříšku, a dokonce v ní někdo může cítit třeba citrusy nebo čokoládu.

 

☕️  Káva pokaždé chutná jinak, každý v ní cítí něco svého, ale o tom, že chuť je vyvážená a čistá, se nedá debatovat. Stupeň pražení je medium roast.

?  Na balíčku této kávy je ptáček – kvesal chocholatý, který je národním symbolem Guatemaly a zároveň je zobrazen na moderní vlajce a státním znaku. Dřív se jeho ocasní peří používalo jako platidlo. Proto se ve své době dostal na seznam ohrožených druhů – dlouhá ocasní pera mají jen samečci. Ale dnes se podle něho jmenuje místní měna – guatemalský quetz.

 

? Kvesal je hrdinou svobody indiánů v Mexiku a Střední Americe. Podle jedné legendy, kdysi dávno (1524) španělský dobyvatel Pedro de Alvarad bojoval s mayskými bojovníky prince Tecum Umana. Kvesal se snažil španělským vojákům překážet, lítal jim nad hlavami a zaháněl je klováním. Ale ani s ním se princovi Tecum Umana a jeho vojákům nepodařilo zvítězit, a když tisíce vojáků umírali, tak posvátní ptáci klesli na jejich těla a nasáli do svého peří jejich krev.

 

? Všimněte si stříbrných trojúhelníků na obalu kávy, které znázorňují 3 sopky. Vzory, které najdete na pozadí jsou typické pro Guatemalu a najdeme je na tradičním oděvu místních obyvatel.

 

? Zkuste ochutnat Antiguu připravenou ve French Press, nalitou přes led a vymačkejte do ní pomerančovou šťávu (nebo jednoduše použijte pomerančový džus), je to opravdu skvělá kombinace!

 

Baristky z Muzea – Nastěnka, Lůca, Míša