☕️ Café Bombon, Frappé, kaffeost, Cà phê trứng ☕️

  
☕️Denně se po celém světě vypije více než 2 miliardy šálků kávy a každý je originál. U náš má tradici “ český turek“, mladší generace preferuje kávové nápoje nebo ochucenou kávu, hipsteři preferují flat white a různé kávové alternativy. Jak se ale káva pije ve světě?

 

?? Blízký východ (Saúdská Arábie, Irák, Jemen, Omán, Jordánsko): Arabská káva (qahwa) se tradičně připravuje s kořením jako je kardamom, skořice, hřebíček a šafrán v tradiční konvičce, která má název ‘dallah’. Tato káva připravovaná ve speciální  konvici na kamnech, se následně rozlévá do tradičních hrnků bez ucha, kterým se říká ‘finjaan’. Káva se pije pravou rukou a levou se nalévá.  U rodinných posezení vždycky mladší členové rodiny servírují kávu všem starším příslušníkům.

 

??Turecko: turecká káva se připravuje v džezvě, které se říká “ibrik”. Džezvy se postaví do velké pánve, která je naplněna horkým pískem. Jemně namletá káva s vodou se nechá projít varem a tradičně se přidá i cukr. Káva bude mít sladkou karamelovou chuť a na povrchu se vytvoří zlatá pěna – poté se káva nalévá do malých šálků, které mají objem pouhých 60 až 90 ml. Do kávy se po uvaření nepřidává mléko ani cukr. Rádi si ale dají kávu s halvou, baklavou nebo lokumem (typické turecké sladkosti).

 

??Švédsko, ??Finsko:  ve velké oblibě je kaffeost, nebo jednoduše řečeno káva se sýrem. Speciální druh sýru, který používají, se jmenuje Leipäjuusto, který se vyrábí z kravského mleziva, nebo ze sobího mléka v domácích podmínkách. Spojení sýru s kávou pochází z dlouholeté tradice národu Sámi, kteří vždycky měli u sebe  kousek domácího sýra. Sýr by měl nasát kávu do sebe, což obohatí jeho chuť a zároveň sýr přidává kávě svoji jemnost a krémovost. Ve výsledku se z kávy stává plnohodnotná svačinka?

 

?? Španělsko: specialitou Valencie je Café Bombon. Tento nápoj představuje nalité espresso přes vrstvu zahuštěného mléka. Je jedno pokud použijete jeden shot kávy nebo dva, ale vždycky musí platit poměr 1:1, což znamená, že na espresso solo (30 ml) použijete i 30 ml zahuštěného mléka. Tento nápoj se vždycky připravuje do skleněného hrnečku nebo sklenice, aby byly vidět vrstvy zahuštěného mléka, espressa a cremy? Podobným způsobem se připravuje i káva v Asii, ale tam dávají přednost filtrované kávě a ve větším objemu.

 

?? Mexico: Cafe de olla (káva v konvici) – kávová mexická specialita. Dělá se z kávy, skořice a nerafinovaného třtinového cukru. Některé recepty obsahují i pomerančovou kůru. Pití kávy v Mexiku je velmi důležitou tradicí, jelikož tento nápoj je spojen s mexickou revolucí. Právě podle této receptury kávu připravovali las adelitas ženy  bojovnice pro své muže, aby měli více síly a energie. Káva se připravuje ve velké hliněné konvici, pak je přecezena do hliněných hrnečků. Hlína zachovává nejlepší chuť kávy.

 

?? Vietnam: mimo kávy se zahuštěným mlékem, dalším typickým nápojem je tak zvaná “vaječná” káva (Cà phê trứng). Pro její přípravu se používají žloutky a cukr, které se  mixují mixérem tak dlouho, dokud se nevytvoří jemná pudinková konzistence. Do hrnečku pak dají 1 – 2 polévkové lžíce této  směsi, a přes to nalijí filtrovanou kávu. Součástí tohoto nápoje také může být zahuštěné mléko, které dají úplně na dno hrnečku.

 

Co Vy a Vaše káva?:-)

 

Baristka z Muzea – Nastěnka