Miguel González se narodil v USA ve státě New York. Vystudoval historii a jako lektor angličtiny působil v Latinské Americe, Mexiku, Guatemale, Kostarice a Španělsku, ale už více než deset let žije u nás, v České republice, a propaguje kávovou kulturu Starbucks. V Barceloně potkal svou lásku, dívku ze Slovenska, která tam pracovala přes léto. "Požádala mě, abych se přestěhoval do Bratislavy. Tehdy jsem ani netušil, kde toto město leží, ale musím říct, že to bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal, " vzpomíná Miguel, který u nás nejprve pracoval jako IT.

mig-2Káva je jeho láskou a v posledních letech i živobytím. „Všechno to začalo už v USA. Moji rodiče nechtěli, abych studoval na univerzitě, proto jsem se relativně brzy osamostatnil. Podařilo se mi získat práci ve Starbucks, což mi umožnilo zároveň studovat. Líbilo se mi, když společnost spustila Coffee Master program, ve kterém zaměstnanci procházeli sérií tréninkových modulů, aby se naučili vše od pěstování až po nákup kávy. Na konci programu dostal absolvent programu černou zástěru.

Láska ke kávě

Byl jsem zvlášť nadšený z možnosti různě připravenou kávu kombinovat s některými potravinami a tvořit tak pro lidi jedinečné chuťové zážitky. To je jeden z důvodů, proč jsem se po letech vrátil do Starbucks hned, když na Slovensku otevřeli první kavárnu. Byl jsem jejich prvním zákazníkem, a zároveň jsem se ucházel i o práci. Do dnešního dne si myslím, že Starbucks je nejlepší práce, jakou jsem kdy měl. Z pozice baristy jsem se ještě v USA za dva roky vypracoval na Assistant Store managera. Baví mě kontakt s lidmi, a chtěl jsem si zlepšit svou češtinu. Dnes jsem na Slovensku manažerem směny a je to skvělý důkaz toho, jak mě tato značka posunula vpřed. Mám v plánu pokračovat v uvádění lidí do tajů kávy a ukazovat jim, jak složitá a krásná zároveň může káva být. Pro slovenský trh jsem si stanovil i osobní cíl – otevřít kavárnu Starbucks Reserve. Tato káva je ta nejlepší káva, jakou prodáváme, ale v současnosti se nabízí pouze v Polsku a ve Velké Británii. Také chci pokračovat v rozšiřování Coffee Master programu na Slovensku.

Coffee passion

Miguel neustále vymýšlí, jak by se dala jím připravovaná kvalitní káva ještě ozvláštnit, inovovat. Svým zákazníkům nabízí s každou šálkem jedinečnou atmosféru a zážitek, co vycházejí z jeho přesvědčení a hodnot, které vyznává Starbucks Coffee Company. O své práci říká s neskutečným nadšením: „Když teplota během letního dne stoupá, vyplatí se nahradit oblíbenou horkou kávu za její příjemně osvěžující verzi. Káva připravovaná za studena získává stále více příznivců. V Starbucks toto léto objevíte oblíbené ledové Cold Brew, ale i novinky v podobě Cold Brew Latte a Cappuccino Freddo se studenou mléčnou pěnou. Ledová káva výborně osvěží, a co je nejdůležitější – odkrývá novou hloubku chuti kávy. Nečekané chutě však objevíte i spojením svého oblíbeného ledového nápoje se správným jídlem, například s lahodným meruňkovým či jablečným koláčem … „

…it´s ART

Umění pracovat s kávou pokládá Miguel za stejně komplexní, jako například umění práce s vínem. Jak říká, nejvíce si na kávě užívmig-ruceá spojení s lidmi, které se vytváří nad šálkem dobré kávy. Vyzkoušejte i vy nové kombinace a budete překvapeni. A na otázku, co se mu na Slovensku nejvíce líbí, Miguel říká: „Miluji hrady a historii Slovenska. A samozřejmě lidi. I když první dojmy ze Slováků byly dost smíšené. Zdáli se mi chladní a rezervovaní, ale pravda je jiná. Setkal jsem se zde s nejlepšími lidmi a musím říct, že jsou neuvěřitelně milí a příjemní. Nesmím zapomenout ani na ženy – slovenské ženy jsou jedny z nejkrásnějších žen na světě. „

„Love What You Do“

(článek z časopisu: Moja psychologia)