Seznamte se s příběhem naší nové promo kávy Papua Nová Guinea Highlands. Tuto kávu můžete na našich kavárnách ochutnat jak ve svém oblíbeném nápoji ve formě Guest Espressa, nebo na kávových seminářích vedených našimi Coffee Mastery.

Papua Nová Guinea je kávovými experty ve Starbucks často označována za nejvzdálenější bod na mapě. Nachází se totiž neuvěřitelných 11 069 km od Seattlu a let na ní trvá kolem 36 hodin. 80 % její rozlohy leží na ostrově Nová Guinea (dříve jen Papua – v překladu ostrov kudrnatých lidí) a zbylých 20 % rozlohy je tvořeno přibližně 600 dalšími ostrovy. Na ostrově Papua sousedí s Indonésií, která zabírá druhou polovinu území tohoto ostrova, přes moře pak sousedí se Šalamounovými ostrovy.

Tajemná země

Papua Nová Guinea je jednou ze zemí s nejvyšší biodiverzitou, zároveň také zemí s více než 850 domorodými jazyky a velkou tradiční společností. Tato země je pravděpodobně jednou z posledních zemí na světě, které doposud nejsou řádně prozkoumány a skrývají tak bezpočet tajemství. Dle odhadů zde existuje mnoho druhů rostlin a zvířat, které nebyly člověkem ještě objeveny a popsány.

Celá společnost je založena na odkazu svých předků, a žije podle vzoru původních kmenových zvyků. Etnickou pestrost podtrhují barevně pomalované tváře lidí, oděvy a šperky z přírodních materiálů, a také všudypřítomnost hudby. Některá společenství žijí dodnes dle svých původních tradičních práv, ačkoliv ta jsou často v rozporu se současným způsobem života, ba dokonce porušují tamní zákony a nařízení vlády. Příkladem mohou být například stromoví lidé z kmenů Korowai a Kombai, o nichž je známo, že dodnes praktikují rituální kanibalismus. Ten je v současnosti na celém území ostrova zakázán a hrozí za něj trest smrti.

Trocha geografie…

Na Papue žije zhruba 7 milionů lidí, z nichž 80% pracuje v zemědělství a přibližně 2,5 milionu z nich zaměstnává samotný kávový průmysl. Tropické podnebí, sopečný původ ostrova a vysoké nadmořské výšky vytváří jedinečné prostředí pro pěstování kávy. Ta se pěstuje na východní části pevniny, kde sklizeň probíhá od dubna do září. Největšími pěstitelskými regiony jsou Western a Eastern Highlands (v překladu Západní a Východní vrchovina), ze kterých pochází i naše současná promo káva. Kávovníky se do těchto regionů dostaly ve 40. letech 20. století, kdy byla země pod správou Austrálie, a tedy britského impéria.

Říká se, že tato oblast byla určena vládou jako obzvláště vhodná pro pěstování kávy. Nebylo snadné přesvědčit farmáře ke změně, aby začali s vysazováním kávovníků, jejichž první sklizeň a návratnost lze očekávat nejdříve po 3 až 4 letech od vysazení. Proto bylo vybráno třináct mladých farmářů, potomků místních starousedlíků, kteří byli vysláni do nově vzniklé školy pro výuku pěstování kávovníků. Mezitím vládní zástupci cestovali regionem a snažili se místní přesvědčit o budoucích benefitech produkce kávových zrn. Ti, kteří dali kávě přednost, nakonec nelitovali, a brzy se k nim připojilo mnoho dalších farmářů z papuánské vrchoviny. Dnes je zde káva druhou nejdůležitější zemědělskou exportní komoditou po palmovém oleji.

Káva jako zdroj obživy

Kávová produkce Papuy tvoří 1 % na světovém trhu, čímž se řadí na 17. příčku v žebříčku producentů. Drtivá část (95 %) je arabika, zbylých 5 % zaujímá robusta. Největší část vypěstují malofarmáři, kterých je zde na 280 tisíc, často však bez potřebné infrastruktury a vybavení. Kromě nich kávu produkuje dalších 660 velkých farem a 65 velkých plantáží. Typickými tóny této kávy jsou sladká květinová aromata, ovocné chutě doplněné zemitostí a bylinkami. Nejčastěji se zpracovává mokrou metodou, při níž se suší na slunci.

Mimo naší aktuální promo kávu jsme se s Papuou mohli ve Starbucks setkat v celé řadě provedení  Starbucks Reserve. Pokud byste se chtěli o Papue Nové Guinee a její kávě dozvědět ještě něco navíc, a vychutnat si ji třeba i v netradičních kombinacích s jídlem, tak neváhejte dorazit na jeden z plánovaných seminářů vedených našimi Coffee Mastery zaměřených právě na ni, případně na celou asijskou oblast. Budeme se na vás těšit.

Dominika Zdarsová, Assistant Store Manager